Sistem cu șenile TERRA TRAC

Dezvoltare continuă.

Agricultura se schimbă. Pentru a îndeplini cerințele tot mai exigente ale fermierilor și contractorilor în materie de productivitate pe suprafață, flexibilitate și reducerea presiunii asupra solului, CLAAS îmbunătățește în permanență tehnologia TERRA TRAC.

Sistem cu șenile TERRA TRAC

Dezvoltare continuă.

Agricultura se schimbă. Pentru a îndeplini cerințele tot mai exigente ale fermierilor și contractorilor în materie de productivitate pe suprafață, flexibilitate și reducerea presiunii asupra solului, CLAAS îmbunătățește în permanență tehnologia TERRA TRAC.

TERRA TRAC pentru LEXION.

Sistemul de șenile TERRA TRAC și-a dovedit eficiența pe combine de recoltat în cei peste 20 de ani de utilizare pe câmp și este îmbunătățit constant pentru a îndeplini cerințele clienților noștri. În prezent, aproximativ o treime dintre utilajele LEXION și o jumătate din utilajele hibride LEXION sunt echipate cu TERRA TRAC.

Clienții noștri apreciază mai presus de toate:

  • Protejarea solului prin reducerea presiunii asupra acestuia cu 66% față de cea exercitată de utilajele cu roți (Cranfield University, 2006)
  • Deplasarea rapidă de pe un câmp pe altul cu o viteză de până la 40 km/h și o lățime de transport care respectă reglementările privind traficul rutier
  • Confortul ridicat la rulare datorită cinematicii patentate și conceptului inteligent de suspensie a șenilelor
  • Performanțele mai ridicate în timpul sezonului de recoltare datorită duratei mai lungi de utilizare și tracțiunii îmbunătățite cu alunecare minimă
  • Ghidarea simplă a implementelor frontale și stabilitatea direcțională excelentă datorită manevrării line
  • Stabilitatea mai mare pe teren înclinat datorită suprafeței mari de contact
  • Potențialul de reducere a costurilor prin protejarea structurii solului și efortului redus pentru aratul ulterior

Confortul ridicat la rulare, viteza mare de deplasare și lățimea mică de transport permit deplasarea mai simplă și mai rapidă de pe un câmp pe altul.

În special în cazul implementelor frontale late, șenilele TERRA TRAC contribuie semnificativ la ghidarea lină și stabilă a hederului.

Șenile noi: noile șenile cu o dispunere modificată a nervurilor pot face față mai mult timp solicitărilor ridicate întâlnite la deplasarea pe șosea.

Pentru cele patru modele LEXION diferite sunt disponibile patru tipuri diferite de șenile TERRA TRAC, cu trei lățimi diferite: 635 mm, 735 mm și 890 mm pentru cereale și 890 mm pentru orez.

Testarea LEXION TERRA TRAC.

Nu este o întâmplare că TERRA TRAC este cel mai frecvent utilizat sistem de șenile din sectorul agricol. Acest concept și-a dovedit eficiența de nenumărate ori în practică. Avantajele acestuia au fost demonstrate științific în cadrul unui studiu realizat în 2006 de Cranfield University în Silsoe, Marea Britanie. Studiul în cadrul căruia a fost folosit un penetrometru pentru determinarea gradului de compactare a solului a indicat diferențe clare între anvelope și șenile.

  • În comparație cu anvelopele 800/65 R 32 supradimensionate, șenilele TERRA TRAC reduc cu aproximativ 66% presiunea exercitată de combina de recoltat asupra solului, menținând-o la o valoare de 0,8 bar.
  • În ciuda greutății mai mari, sistemul TERRA TRAC deformează într-o mai mică măsură solul. Studiul a arătat că, la o adâncime între 10 și 60 cm, deformarea solului a fost în medie cu 65% mai mică decât cea constatată în cazul anvelopelor 900/60.
  • Inițial, șenilele exercită o forță de compactare mai mare până la o adâncime de 12 cm, sub care gradul de compactare scade rapid. La o adâncime de 40 cm, nu mai există practic o diferență semnificativă din punct de vedere statistic în comparație cu un sol necompactat. (Cu anvelope, gradul de compactare crește până la o adâncime de 20 cm și rămâne aproape constant la o adâncime de 70 cm).
  • În cazul șenilelor, solul este compactat aproape de suprafață, urmele putând fi astfel eliminate la următorul arat.
  • Șenilele lasă în urmă o „cale” pe care merg anvelopele din spate, evitând astfel compactarea suplimentară.
  • Reducerea considerabilă a efortului necesar pentru aratul ulterior permite scăderea costurilor pentru carburant și manoperă.

  • Compactarea solului măsurată pentru anvelope și șenile

    Sursa: Dirk Ansorge, Cranfield University, Silsoe (2006)

  • Forța de tracțiune măsurată necesară pentru subsolaj după utilizarea anvelopelor și a șenilelor

    1 Subsolaj după anvelope (240 CP)

    2 Subsolaj după șenile (88 CP)

    Avantaje pentru aratul ulterior:

    Gradul mai mic de compactare a solului reduce consumul de carburant și efortul în timpul aratului ulterior. Forța de tracțiune necesară pentru subsolaj la o adâncime de 45 cm la trecerea șenilelor este cu 36% mai scăzută față de cea necesară după utilizarea unei combine de recoltat cu anvelope. Compactarea mai aproape de suprafața solului în cazul sistemului de șenile permite reducerea cu 10 cm a adâncimii de lucru și, prin urmare, a forței de tracțiune necesare de la 240 CP la 88 CP, determinând o reducere cu 63% a puterii necesare.

    Sursa: Dirk Ansorge, Cranfield University, Silsoe (2006)

 
Informații despre LEXION

Aflați mai multe despre LEXION aici.